×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Split airco kopen? Vergelijk meerdere modellen & prijzen

Als je op zoek bent naar een airco, dan heb je de keuze uit verschillende modellen. Grofweg kan je airco toestellen onderverdelen in monoblock airco's en split airco's. Het grote verschil tussen beide soorten is het aantal units. Bij een monoblock airco is er slechts één unit, de binnenunit. Bij een split airco bestaat het hele systeem uit een binnenunit en een buitenunit.

Hoe werkt zo'n split airco juist? Welke types zijn er? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoeveel bedraagt de gemiddelde prijs? Een antwoord op al deze vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Welke soorten split airco zijn er?

De groep van de split airco's kan je ook nog eens onderverdelen in twee verschillende subgroepen: de vaste toestellen en de mobiele toestellen. In de praktijk zijn split airco's bijna steeds vaste toestellen.

Vaste split airco

split airco © Shutterstock - De buitenunit van een split airco

Een vaste airco is een toestel dat op een vaste plaats gemonteerd wordt. Zowel de binnenunit als de buitenunit worden dus op een vaste plaats gemonteerd, en kunnen nadien niet meer zo makkelijk verplaatst worden.

Dit betekent dat je vooraf een goed idee moet hebben van de exacte plaats waar je de airco graag wil monteren. Kies bij voorkeur voor een ruimte in huis waar je de koele lucht het meest nodig hebt, zoals de woonkamer of de slaapkamer.

De buitenunit monteer je best op een plek met veel ventilatie, en goed uit het zicht. Buitenunits zijn namelijk vaak logge toestellen, die esthetisch niet zo aantrekkelijk zijn. De binnenunits kunnen zowel laag bij de grond, hoog aan de muur of in het plafond gemonteerd worden. Hoe hoger je de binnenunit plaatst, hoe beter. De koele lucht zal in dat geval goed verspreid kunnen worden in de ruimte.

Wanneer één enkele binnenunit wordt gekoppeld aan een buitenunit, dan spreken we over een single split unit. Maar het is ook mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan één enkele buitenunit. In dat geval spreken we over een multi split airco. Bij sommige merken kunnen tot 8 binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit. Dat is interessant, want het betekent dat je meerdere ruimtes in huis tegelijk kan koelen.

Mobiele split airco

Hoewel de meeste split airco's vast zijn, kan je ook kiezen voor een mobiele split airco. Dit type toestellen is flexibeler, en meer gericht op mensen die slechts sporadisch een airco willen gebruiken.

Naast hun flexibiliteit hebben mobiele airco's ook als voordeel dat ze doorgaans veel goedkoper zijn, en ook makkelijk te installeren zijn.

Het nadeel is echter dat de binnenunit en de buitenunit met elkaar verbonden moeten worden via een leiding. Om dit te kunnen doen, moet de leiding uit het raam of in een deuropening geplaatst worden. Doordat het raam of de deur geopend moet worden, kan warme lucht terug naar binnen komen, wat het hele systeem niet heel efficiënt maakt.

In de praktijk zijn mobiele airco's bijna steeds monoblock airco's, aangezien dit makkelijk werkt en nog flexibeler is. Mobiele monoblocks hebben echter hetzelfde nadeel als de mobiele split airco's.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een split airco?

Split airco's bieden heel wat interessante voordelen ten opzichte van monoblock airco's. Daarnaast hebben ze ook enkele nadelen. Laten we de voornaamste voordelen en nadelen eens overlopen.

Voordelen van een split airco

+ Bij een split airco worden de functies mooi verdeeld over de beide units. De buitenunit zuigt buitenlucht aan en verkoelt. De binnenunit heeft als enige functie om de verkoelde lucht te verspreiden in huis. Aangezien de binnenunits niet zoveel componenten moeten bevatten, zijn ze ook compacter dan monoblock airco's.

+ Alle lawaaierige componenten, zoals de compressor, bevinden zich in de buitenunit. Dit betekent dat de binnenunit alle stille componenten bevat, en daarom ook veel stiller werkt dan een monoblock airco, waar alle componenten in één enkele unit zitten.

+ In z'n meest eenvoudige vorm wordt één buitenunit gekoppeld aan één binnenunit. Maar het is ook mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan één buitenunit. Hierdoor kan je meerdere ruimtes tegelijk koelen.

Nadelen van een split airco

De installatie van een split airco verloopt altijd iets moeizamer dan de installatie van een monoblock. Je moet immers twee units met elkaar zien te koppelen. Kies je voor een multi split airco, dan wordt de installatie nog complexer. De moeilijke installatie betekent ook hogere installatiekosten.

Bij een split airco moet je ook de nodige ruimte voorzien voor de buitenunit. Vaak wordt deze aan de buitenzijde van een woning of kantoorgebouw geplaatst. Niet alleen de extra ruimte die je moet prijsgeven is een nadeel. Buitenunits zien er bovendien niet echt aantrekkelijk uit, waardoor je ze best een plekje uit het zicht geeft.

Mobiele split airco's hebben als bijkomend nadeel dat ze heel inefficiënt werken. Je moet immers de buitenunit en de binnenunit met elkaar koppelen met een leiding. Vaak moet deze leiding dan uit het raam of in de deuropening geplaatst worden, waardoor warme buitenlucht langs deze weg terug naar binnen kan komen.

Hoe een split airco onderhouden?

split airco © Shutterstock - Het onderhoud van de binnenunit van een split airco

Regelmatig een airco onderhoud laten uitvoeren is noodzakelijk, om de goede werking en de lange levensduur van het toestel te garanderen.

Bij een standaard onderhoudsbeurt worden de filters van het toestel gereinigd, en wordt er ook extra koelmiddel bijgevuld. Indien er kapotte onderdelen zijn, dan worden deze uiteraard hersteld of vervangen.

In sommige gevallen is het jaarlijks onderhoud van een airco verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij toestellen die meer dan 3kg koelmiddel bevatten. In dat geval is het ook verplicht om een logboek bij te houden, waarin alle gegevens omtrent voorbije onderhoudsbeurten en herstellingen netjes worden bijgehouden.

Om je airco te onderhouden kan je kiezen voor verschillende formules. Je kan kiezen voor een eenmalig onderhoud, waarbij je zelf het initiatief neemt voor het boeken van een onderhoudsbeurt. Maar je kan ook een onderhoudscontract afsluiten, waarbij een gespecialiseerde firma op regelmatige basis je airco onderhoudt en nakijkt. Een onderhoudscontract is vaak goedkoper, en bovendien voorkom je met deze methode hoge herstellingskosten.

Wat is de prijs van een split airco?

Voor een single split airco betaal je een prijs vanaf 1.500€. Per bijkomende unit betaal je 800 à 1.000€ extra.

De prijs van een split airco is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zal de uitvoering een belangrijke rol spelen. Een vaste airco is doorgaans duurder dan een mobiele airco. Kies je voor een vast model, dan heb je ook nog de keuze uit een vloermodel, en wandmodel of een plafondmodel. Dit laatste model is vaak het duurste, aangezien deze worden ingebouwd.

Voor een single split airco, geplaatst door een vakman, betaal je een prijs vanaf 1.500€. Ga je voor een multi split airco, dan loop de prijs op met zo'n 800 à 1.000€ per bijkomende unit.

Verlaagd BTW-tarief van 6%

Indien je een airco laat installeren in een woning die ouder is dan 10 jaar, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan niet 21%, maar wel 6% BTW op het plaatsen van een airco. Let wel op dat je je airco laat plaatsen door een erkend installateur.

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Wil je graag een airco laten plaatsen, en wil je graag weten hoeveel dit zou kosten? Bij ons vraag je gratis offertes op bij meerdere installateurs tegelijk. Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt snel meerdere offertes die je rustig kan vergelijken. Wie weet bespaar je wel een aardig centje op je eindfactuur.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend.


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning