×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Airco kopen? Vergelijk verschillende modellen en prijzen

Een airco is al eventjes geen overbodige luxe meer. De zomers in onze contreien worden steeds warmer, en dat komt onze nachtrust niet ten goede.

Maar een airco kopen is de laatste jaren ook heel betaalbaar geworden. Je hebt immers de keuze uit een brede waaier aan airco toestellen. Laten we in dit artikel eens kijken welke airco's je kan kopen, en wat de voordelen en nadelen van elk type zijn.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Soorten airco's

De brede waaier aan airco's kan je indelen op basis van verschillende criteria. Zo kan je een onderscheid maken tussen vaste en mobiele airco's, maar ook tussen monoblock en split airco's.

Vaste airco vs mobiele airco

Het verschil tussen een vaste airco en een mobiele airco spreekt voor zich, maar wat betekent dit nu juist in de praktijk?

Vaste airco

vaste inbouw airco plafondmodel © Shutterstock - Vaste airco, ingebouwd in het plafond

Wat de vaste airco's betreft, heb je doorgaans de keuze uit drie uitvoeringen: een wandmodel, een vloermodel en een plafondmodel. Dit slaat uiteraard op de plaats waar de airco geplaatst wordt. Bij een wandmodel en een plafondmodel heb je ook nog de keuze tussen een voorzetmodel en een inbouwmodel. Een voorzetmodel wordt gewoon tegen de muur of het plafond gemonteerd, terwijl een inbouwmodel netjes wordt ingebouwd in de muur of in het plafond. Bij inbouwmodellen zie je in het interieur enkel een rooster van waaruit de koude lucht in de ruimte wordt geblazen.

In de praktijk wordt een plafondmodel vaak ingebouwd, waardoor het ook dikwijls het duurste model is van de drie. Ingebouwde plafondmodellen en wandmodellen wordt vaker geïnstalleerd bij nieuwbouwwoningen of renovaties, aangezien er anders breekwerken aan te pas komen.

Vaste airco's hebben een aantal interessante voordelen ten opzichte van mobiele airco's. Zo staan ze nooit in de weg, en hebben ze ook een veel hoger koelvermogen dan mobiele airco's. Bovendien zijn ze vaak van betere kwaliteit. Dat komt niet alleen tot uiting in hun hogere koelvermogen, maar ook in het feit dat ze doorgaans stiller zijn.

Omwille van hun hogere kwaliteit zijn ze ook duurder dan mobiele airco's.

Bekijk ons artikel over vaste airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Mobiele airco

mobiele airco met afvoerslang © Shutterstock - Een mobiele airco is vaak voorzien van een afvoerslang

Mobiele airco's hebben natuurlijk hun flexibiliteit als grote voordeel. Het bestaat quasi altijd uit één enkele unit en een afvoerslang. Deze afvoerslang moet uit een raam of in een deuropening geplaatst worden, om zo de warme lucht terug naar buiten af te voeren.

Dat er een raam of deur moet openstaan is uiteraard een groot nadeel, aangezien zo opnieuw warme buitenlucht je huis kan binnenkomen.

Een bijkomend nadeel van mobiele airco's is dat ze doorgaans een beperkter koelvermogen hebben. Koppel dit aan het feit dat de ruimte niet volledig is afgesloten, en je weet dat het rendement van een mobiele airco veel lager ligt dan dan van een vaste airco.

Omwille van de vele beperkingen zal het niet verbazen dat een mobiele airco veel goedkoper is dan een vaste airco. Later in dit artikel overlopen we de prijzen van alle soorten airco's.

Bekijk ons artikel over mobiele airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Vergelijking vast vs mobiel

Vaste aircoMobiele airco
Duurdere prijs+ Goedkopere prijs
Geen flexibiliteit+ Veel flexibiliteit
+ Drie verschillende modellen (Wand, vloer en plafond) Weinig verschillende modellen
+ Staan niet in de weg Staan vaak in de weg
+ Groot koelvermogen Beperkt koelvermogen

Monoblock airco vs Split airco

Naast de keuze tussen vast en mobiel kan je ook nog een onderscheid maken tussen monoblock en split airco's.

Monoblock airco

Een monoblock airco is een airco die uit één enkele unit bestaat. Het gaat dan om een binnenunit die voorzien is van een afvoerslang. Deze afvoerslang dient om de warme lucht naar buiten af te voeren.

Een monoblock airco kan in theorie zowel een vaste als een mobiele airco zijn. Maar in de praktijk is een monoblock airco zeer vaak een mobiele airco. Vaste monoblock airco's komen dus minder vaak voor. Is dit toch het geval, dan zal de binnenunit in dit geval gekoppeld zijn aan twee slangen: één om lucht in te voeren, en een andere om lucht af te voeren. De slangen zijn gekoppeld aan twee roosters die in de gevel gemonteerd worden.

Maar in de praktijk zijn monoblock airco's dus eerder mobiele modellen. Deze zijn voorzien van één enkele afvoerslang die warme lucht naar buiten afvoert. De afvoerslang moet uit het raam of in de deuropening geplaatst worden om de lucht naar buiten te kunnen afvoeren. Dit wordt vaak als grootste nadeel van mobiele airco's gezien.

Bekijk ons artikel over monoblock airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Split airco

split airco © Shutterstock - Split airco, met vooraan de binnenunit, en achteraan de buitenunit

Split airco's zijn toestellen die uit twee units bestaan: een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit wordt buiten aan de gevel of op een plat dak geplaatst, en heeft als functie om buitenlucht aan te zuigen en te koelen met behulp van een compressor. Nadat de buitenlucht is gekoeld, zal het naar de binnenunit worden geleid, die de koele lucht de kamer zal inblazen.

De buitenunit is vaak een vrij log en lelijk toestel, wat sommige mensen ervan weerhoudt om een split airco te kopen. Nochtans heeft het systeem heel wat interessante voordelen. Die voordelen komen vooral tot uiting aan de binnenunit. Deze is vaak mooi afgewerkt in het interieur, aangezien het vaak niet meer dan een netjes ingewerkt luchtrooster is. Zelfs voorzetmodellen kunnen mooi ingepast worden in het interieur.

Een ander groot voordeel van split airco's is dat de lawaaierige onderdelen van de airco in de buitenunit verwerkt zitten. De ventilator die de lucht aanzuigt en de compressor die de lucht koelt, zitten allebei in de buitenunit. Dit betekent dat de binnenunit heel stil is, veel stiller in vergelijking met monoblock airco's.

Bekijk ons artikel over split airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Vergelijking monoblock vs split

Monoblock aircoSplit airco
+ Goedkopere prijs Duurdere prijs
+ Makkelijke installatie Moeilijkere installatie
+ Geen buitenunit plaatsen Ruimte voor buitenunit nodig
Beperkt koelvermogen+ Groter koelvermogen
Lawaaierige binnenunit+ Stille binnenunit

Waarop letten bij de aankoop van een airco?

Bij de aankoop van een airco zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Hier geven we je alvast enkele tips om je zoektocht naar een airco te vergemakkelijken.

Koelvermogen

Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen wat het koelvermogen van je airco moet zijn. Het koelvermogen wordt grotendeels bepaald op basis van de oppervlakte die de airco moet kunnen koelen. Men spreekt hier vaak over BTU (British Thermal Unit), waarmee wordt aangeduid wat de oppervlakte is dat een airco maximaal kan koelen.

Een airco met een gemiddeld koelvermogen heeft een BTU tussen 7.000 en 9.000. Wil je een airco met een zeer hoog koelvermogen, kijk dan naar toestellen met een BTU van meer dan 14.000.

Geluidsniveau

Ook het geluidsniveau is natuurlijk een belangrijk criterium bij de aankoop van een airco. Eerder in dit artikel kon je al ontdekken dat de keuze tussen monoblock (mobiel) en split (vast) al een grote invloed zal hebben op het geluidsniveau van je airco. Split airco's hebben een zeer stille binnenunit, waardoor dit zeer geschikte airco's zijn voor in de slaapkamer of studeerkamer.

Mobiele airco's zullen daarentegen steeds wat lawaai maken, en hangt het geluidsniveau hier af van de kwaliteit van het toestel. Stille airco's hebben een geluidsniveau tot 50dB. Luide airco's hebben dan weer een geluidsniveau van meer dan 60dB. Kijk dus zeker goed het geluidsniveau van de airco na, zeker indien je deze wil plaatsen in een kamer waar stilte meer dan welkom is.

Plaatsing

Heb je je airco aangekocht, dan is een correcte plaatsing van je toestel het volgende aandachtspunt. En ook hier zijn enkele dingen over te vertellen.

Een mobiele airco heeft uiteraard als voordeel dat je deze kan plaatsen waar je wil. Je hebt enkel een raam of deuropening nodig, waar je de warme lucht naar buiten kan laten afvoeren via de afvoerslang.

Bij een vaste airco moet je iets langer nadenken over de plaatsing. Installeer je airco bij voorkeur in een ruimte waar je de koele lucht het hardste nodig hebt. Denk hierbij aan de slaapkamer of de studeerkamer. Hierdoor hoeft je toestel minder hard te presteren om het gewenste effect te hebben.

Plaats je airco bij voorkeur zo hoog mogelijk in de kamer. De ruimte zal immers sneller en beter worden afgekoeld wanneer je airco zo hoog mogelijk wordt geplaatst.

Ook over de plaatsing van de buitenunit denk je best goed na. Deze plaats je best op een goed verluchte plek, zodat deze niet de net afgevoerde warme lucht terug gaat opzuigen. Dit zal immers het rendement van je toestel doen dalen.

airco plaatsen © Shutterstock - Een vaste airco plaats je best zo hoog mogelijk tegen de muur

Wat is de prijs van een airco?

Er bestaan heel wat verschillende modellen van airco's. Het is dus niet zo makkelijk om zomaar één bepaalde prijs op een airco te plakken.

Wat de prijs betreft, maak je ten eerste al best een onderscheid tussen een mobiele airco en een vaste airco. Mobiele airco's zijn doorgaans een stuk goedkoper. De prijzen voor een mobiele airco starten al vanaf zo'n 250€. Voor de duurste modellen betaal je ongeveer 900€.

Vaste airco's zijn vaak een stuk duurder dan mobiele airco's. Dat komt deels ook door de installatiekosten. Vaste monoblock airco's beginnen aan een prijs van zo'n 1.200€. Voor een split model betaal je een prijs vanaf 1.500€.

Wil je een airco met bijkomende functionaliteiten, zoals verwarmen, dan betaal je uiteraard ook een hogere prijs. Voor een airco met verwarmingsfunctie (een lucht lucht warmtepomp) beginnen de prijzen vanaf 2.400€.

We gaan dieper in op de prijs van airco toestellen in het artikel "Wat is de gemiddelde prijs van een airco toestel?".

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Wil je graag een vaste airco in je woning? Aarzel dan zeker niet om gratis offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Op die manier kan je installatiekosten vergelijken, en zo kan je tot wel 35% besparen op je factuur.

Vul ons offerteformulier in, en wij selecteren voor jou de meeste geschikte installateurs. Zij zullen je contacteren voor een afspraak en een offerte.

Al deze offertes zijn overigens 100% gratis en zonder aankoopverplichting!


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning