×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vaste airco kopen? Vergelijk meerdere modellen & prijzen

Airco toestellen kunnen grofweg in 2 groepen worden ingedeeld: de mobiele airco's en de vaste airco's. Het verschil tussen beide is duidelijk: mobiele toestellen kunnen makkelijk verplaatst worden, terwijl vaste airco's vast verankerd zijn.

In dit artikel gaan we dieper in op die tweede groep: de vaste airco toestellen. We bekijken welke soorten vaste airco's er zijn, wat de redenen zijn waarom je al dan niet een vast toestel moet kopen, en wat de richtprijzen zijn voor een vaste airco.

In dit artikel:

Welke soorten vaste airco's zijn er?

Het aanbod aan vaste airco's is relatief groot. Deze groep airco toestellen is makkelijk nog eens onder te verdelen in verschillende subcategorieën op basis van verschillende criteria. Zo kunnen vaste airco's worden onderverdeeld op basis van plaatsing, en ook op basis van uitvoering.

Wand-, vloer- of plafondmodel

Vaste aircotoestellen kunnen worden onderverdeeld op basis van de plaats waar je de airco's wil installeren. Zo kan een onderscheid gemaakt worden tussen toestellen die aan de muur worden bevestigd, toestellen die op de vloer worden bevestigd, en airco's die in het plafond worden ingebouwd.

ingebouwde airco © Shutterstock - Een vaste airco ingebouwd in het plafond

De keuze voor een wand-, vloer- of plafondmodel zal vooral op esthetisch vlak heel belangrijk zijn. Een vloermodel wordt op grondhoogte geïnstalleerd, en zal dus duidelijk zichtbaar zijn in je interieur. In de meeste gevallen ziet een vloermodel eruit als een radiator, waardoor het niet zo erg zal opvallen.

Ook een wandmodel is aanwezig in het interieur, zij het iets bescheidener. Het wordt dikwijls aan de muur gemonteerd, maar wel vlak onder het plafond. Hierdoor houdt een muurmodel de betrokken muur vrij voor andere dingen, bijvoorbeeld een kast.

Een plafondmodel wordt uiteraard aan het plafond gemonteerd. In veruit de meeste gevallen wordt een plafondmodel zelfs helemaal in het plafond ingebouwd, en is er dus enkel een rooster of cassette te zien. Esthetisch gezien is dit de mooiste oplossing. Maar op vlak van montage is dit type airco niet altijd makkelijk te plaatsen, zeker niet bij bestaande woningen. Plafondmodellen worden dus bijna uitsluitend geplaatst bij nieuwbouwwoningen of grote renovaties.

Monoblock airco of split airco

Ook op basis van uitvoering kan je een onderverdelen maken bij vaste airco's. Hier kunnen we vaste airco's onderverdelen tussen monoblock airco's en split airco's. Met andere woorden, heeft je airco een buitenunit of niet?

Monoblock airco

De monoblock airco is een vaste airco zonder buitenunit. Bij een monoblock zal lucht niet worden aangezogen door een buitenunit, maar wel door de binnenunit, de airco zelf. Lucht wordt dan aangevoerd en afgevoerd via twee luchtroosters in de muur. Het voordeel van dit systeem is dat je geen logge buitenunit meer moet plaatsen. Dit vergemakkelijkt de installatie, en bovendien zijn vele mensen niet zo happig op het plaatsen van een esthetisch niet zo mooie buitenunit.

Het nadeel van dit type airco is dat de lawaaierigste componenten, die normaal in de buitenunit zitten, nu in de binnenunit zullen zitten. Dit zorgt ervoor dat monoblock airco's iets meer lawaai maken dan split airco's.

Split airco

Een split airco is een vaste airco die bestaat uit een binnenunit én een buitenunit. In tegenstelling tot de monoblock is de montage van dit type airco iets ingewikkelder, aangezien twee (of meer) units met elkaar gekoppeld moeten worden. Het voordeel is wel dat de binnenunit bij dit type airco wel veel stiller zal zijn.

Multisplit airco

Wil je je airco installatie nog iets uitbreiden, bijvoorbeeld door binnenunits te plaatsen in verschillende ruimtes, dan kan je kiezen voor een multi split model. In dit geval worden dus meerdere binnenunits gekoppeld aan één enkele buitenunit.

Verwarmen of niet?

Tot slot kan je ook nog een onderscheid maken op basis van functionaliteit. Eén van de meest populaire criteria hier is de mogelijkheid om te verwarmen. Sommige airco's kunnen in de koudere wintermaanden ook warme lucht blazen in plaats van koele lucht. In feite gaat het dan om een lucht-lucht warmtepomp.

Aangezien je toestel misschien slechts in 1 ruimte zal hangen, zal de lucht lucht warmtepomp geen volledige vervanging van je centrale verwarming kunnen zijn. Het vermogen om je volledige woning op te warmen, is er simpelweg niet. Wel zal het een aangename aanvulling kunnen zijn, die je bovendien energie doet besparen. Nadeel is natuurlijk het hogere prijskaartje voor dit type toestellen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van vaste airco's?

Een vaste airco kopen is vaak ingrijpender dan een mobiele airco kopen, aangezien je de vaste airco niet zomaar kan verwijderen of verplaatsen, en permanent in je interieur aanwezig blijft. Bij het kopen van een vaste airco moet je dus goed de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen.

Wij willen je hierbij een handje helpen. Hier zetten we alle voordelen en nadelen van een vaste airco op een rijtje.

Voordelen van een vaste airco

+ Een eerste voordeel van een vaste airco is dat ze altijd uit de weg staan. Mobiele airco's kunnen al eens in de weg staan. Dat probleem heb je dus niet met een vaste airco. Deze is altijd netjes gemonteerd tegen de muur of in het plafond. Sommige designtoestellen zijn zelfs helemaal weggewerkt in het plafond of in de muur.

+ Vaste airco toestellen hebben een groter koelvermogen. Ze kunnen sneller een grotere ruimte op de gewenste temperatuur brengen.

+ Met een vaste airco heb je geen geknoei met de afvoerslang, zowat het grootste nadeel van een mobiele airco. Een airco met een afvoerslang impliceert bijna steeds dat je een raam of deur moet openhouden, waardoor warme buitenlucht terug naar binnen kan komen. Dat probleem heb je dus niet met een vaste airco.

+ Sommige vaste airco's hebben uitzonderlijk veel functionaliteiten. Zo hebben sommige airco's de mogelijkheid om te verwarmen, en zijn ze te bedienen met een app.

+ De meeste vaste airco's zijn momenteel frequentiegestuurd, waardoor ze zo’n 30 procent minder energie verbruiken dan de airco’s van 10 jaar geleden.

Nadelen van een vaste airco

Een vaste airco is uiteraard niet zo flexibel als een mobiele airco. Je moet op voorhand dus goed nadenken waar je de airco wil plaatsen. Meer over de plaatsing van je vaste airco in de volgende paragraaf.

De montage van een vaste airco is ingewikkelder dan die van een mobiele airco. Het wordt nog ingewikkelder wanneer je een buitenunit wil koppelen aan meerdere binnenunits. Een vaste airco wordt bij voorkeur geplaatst door een professionele vakman.

Een vaste airco is over het algemeen duurder dan een mobiele airco. Verderop in dit artikel vergelijken we de prijzen van een vaste airco met die van een mobiele airco.

Waar een vaste airco installeren?

Heb je op een warme zomerdag eindelijk je airco gekocht? Dan wil je die uiteraard zo snel mogelijk monteren, zodat je toestel snel kan beginnen koelen. Maar je staat best even stil bij de montage van je airco. Wij hebben nog enkele belangrijke tips omtrent de plaatsing van je airco.

Plaatsing van de binnenunit

installatie van een binnenunit © Shutterstock - Een binnenunit monteer je best zo hoog mogelijk tegen de wand

Wanneer je je airco aanzet, dan geef je een temperatuur in die de airco moet bereiken, bv. 21° celsius. Bij het monteren van je airco moet je er dus op letten dat zo weinig mogelijk factoren deze temperatuurmeting kunnen beïnvloeden. Plaats de airco dus niet bij een warmtebron, zoals een oven, een gloeilamp, een dakvenster of een verwarmingstoestel. Door de nabijheid van deze warmtebron bestaat de kans dat de airco een hogere temperatuur meet dan de reële temperatuur. Hierdoor zal de airco blijven draaien, waardoor het enerzijds te koud wordt, en het anderzijds te energieverslindend is.

Plaats je binnenunit best op een plaats in huis waar je de koelte het meest nodig hebt. De meeste airco toestellen hangen bijvoorbeeld in de slaapkamer, de woonkamer of het kantoor of bureau. Laat de airco de koude lucht niet direct naar je toe blazen, maar laat het de koele lucht mooi verdelen in de ruimte. Dat is bijvoorbeeld belangrijk in de slaapkamer.

Een airco plaats je best zo hoog mogelijk tegen de muur. Van bovenuit kan een airco toestel de koude lucht veel beter en sneller verdelen in de ruimte. Wat dat betreft, heeft een vaste airco een belangrijk voordeel op een mobiele airco, die steeds op de grond staat.

Plaatsing van de buitenunit

Ook aan de plaatsing van de buitenunit moet de nodige aandacht besteed worden. Je plaatst de buitenunit best op een plaats met voldoende ventilatie. Een buitenunit zal immers ook warme lucht afvoeren. Wanneer die warme lucht onvoldoende wordt afgevoerd, zal deze deels terug aangevoerd worden, waardoor de airco meer energie moet verbruiken om te koelen.

Kies best voor een schaduwrijke plek om je buitenunit te plaatsen. Weeral met het idee om zo koel mogelijke lucht aan te voeren, zodat de airco minder energie moet verslinden om te koelen.

installatie van een buitenunit © Shutterstock - De buitenunit installeer je best op een goed geventileerde plaats

Wat is de richtprijs voor een vaste airco?

Aan het begin van dit artikel zagen we al dat er verschillende modellen en uitvoeringen zijn op de markt van de vaste airco's. Het is dus niet zo eenvoudig om één enkele prijs te plakken op een vast airco toestel. Maar we willen je graag wel enkele richtprijzen geven.

Laten we beginnen met een monoblock airco. Hier starten de prijzen vanaf zo'n 750€ excl. BTW. Reken je er de prijs voor de plaatsing bij, dan kom je aan prijzen vanaf 1.000€ à 1.200€. Voor een eenvoudige monosplit airco begint de prijs incl. plaatsing vanaf 1.500€. Voor elke binnenunit die je erbij neemt, stijgt de prijs met zo'n 800€ à 1.000€. Kies je voor een monosplit systeem dat ook kan verwarmen (een lucht lucht warmtepomp), dan starten de prijzen vanaf zo'n 2.500€ incl plaatsing.

Gaan we naar een multisplit systeem, dan gaan de prijzen uiteraard oplopen. Kies je voor een multisplit airco met 4 binnenunits, dan bedraagt de richtprijs zo'n 4.850€.

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Uiteraard gaat het hier enkel om richtprijzen, en is het voor ons onmogelijk om je hier zomaar een prijs op maat te geven. Daarom raden we je aan om ons offerteformulier in te vullen, waardoor we je in contact kunnen brengen met verschillende installateurs. Op basis van hun expertise, en eventueel een bezoek, kunnen zij je een offerte op maat bezorgen. Jij kan die offertes op je gemak vergelijken, en in zee gaan met de installateur van je keuze. Geen goede offerte gekregen? Geen nood, alle offertes die je ontvangt zijn gratis én vrijblijvend!


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning