×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Mobiele airco zonder afvoerbuis kopen? Dit zijn je opties!

Wanneer het in de zomer zeer heet wordt, dan gaan we massaal op zoek naar een airco voor thuis of op kantoor. In de meeste gevallen kiezen we dan voor een mobiele airco. Dit zijn de goedkoopste types airco, en hebben als voordeel dat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Zo kan je ze overdag in de woonkamer zetten, terwijl je ze 's nachts in de slaapkamer zet.

Airco plaatsen in de slaapkamer? Waarop moet je letten?.

Het grootste nadeel van zulke mobiele airco's is echter dat ze een afvoerslang hebben. Zo'n afvoerbuis is een heel onhandig ding, aangezien je ze uit het raam of in de deuropening moet hangen. Hierdoor kan er warme buitenlucht terug naar binnen, waardoor het rendement van je airco daalt.

Veel mensen zijn daarom op zoek naar een mobiele airco zonder afvoerslang. Bestaat zoiets? En wat moeten we ons daarbij voorstellen?

In dit artikel:

Hoe werkt een airco?

Om de problematiek beter te begrijpen, is het handig om eerst even uit te leggen hoe een airco juist werkt. Een airco zal warme lucht aanzuigen in de kamer waar hij geplaatst is, en zal die warme lucht afkoelen met behulp van een warmtewisselaar. Hier bevindt zich namelijk koelvloeistof, die de warmte uit de lucht onttrekt. De afgekoelde lucht wordt terug in de kamer geblazen, de warme lucht wordt ofwel afgevoerd naar een buitenunit, ofwel via een afvoerslang naar buiten geleid.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Airco versus aircooler

luchtkoeler © Shutterstock - Een aircooler blaast koele lucht de ruimte in

De warme lucht moet dus ergens heen geleid worden, ofwel naar een buitenunit, ofwel via de afvoerslang naar buiten. Er bestaan ook andere oplossingen voor, maar deze zijn minder efficiënt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de warmte af te voeren in ijswater. Maar deze methode heeft enkele belangrijke nadelen.

Zo is de efficiëntie van deze methode veel lager dan die van een traditionele airco. De ruimte zal hoogstens een paar graden kouder worden. Niet alleen komt dit omdat de warmte die onttrokken wordt niet voldoende wordt weggevoerd. Ook moet het apparaat zodanig hard werken dat het opwarmt en op die manier ook de ruimte terug opwarmt. Tot slot zal ook de lucht niet ontvochtigd worden, waardoor je het wel eens benauwd zou kunnen krijgen.

Een "airco" die de lucht verkoelt zonder dat warme lucht naar buiten afgevoerd moet worden, is technisch gezien geen airco, maar wel een aircooler of luchtkoeler. Indien je dus in een shop een mobiele airco zonder afvoerbuis ziet, weet dan dat het hier niet gaat over een airco, maar wel over een aircooler. Dit is dus een apparaat dat veel minder koelt dan een gewone airco, en waarvan je dus het effect nauwelijks opmerkt. Zeker op hete zomerdagen zal een aircooler tekort schieten.

Meer weten over een luchtkoeler? En de verschillen met een airco?

Raamafdichting of deurafdichting

Een mobiele airco zonder afvoerbuis bestaat dus niet, tenzij je voor de minder efficiënte luchtkoeler kiest. Is er dan geen enkele mogelijkheid om te vermijden dat warme buitenlucht toch weer naar binnen komt via het raam of via de deur?

Ja, die is er wel. Met een raamafdichting of een deurafdichting kan je er toch voor zorgen dat warme buitenlucht wordt tegengehouden. Dit is een kit die de kier van een raam of een deur afsluit, maar toch de mogelijkheid laat om een afvoerslang naar buiten te laten hangen.

Deze methode heeft als voordeel dat de warme lucht buiten blijft, en dat de airco toch goed z'n werk kan doen. Je kan met deze methode dus wel genieten van koude lucht, in tegenstelling tot de methode met de luchtkoeler.

Split airco

split airco © Shutterstock - De binnenunit van een split airco, gemonteerd in de woonkamer

Een ander alternatief is de keuze voor een split airco. Hier kies je dus voor een aircotoestel met zowel een binnenunit als een buitenunit. Bij deze methode wordt de warmte afgevoerd naar de buitenunit, waar het aan de buitenlucht wordt losgelaten.

Deze methode heeft als voordeel dat je niet moet werken met een afvoerslang, die uit het raam of uit de deur gehangen moet worden. Alle ramen en deuren kunnen netjes gesloten blijven, en warme lucht kan dus niet terug binnenkomen.

Het nadeel van een split airco is dat de installatie iets complexer verloopt, en dat de airco ook minder flexibel is. Je kan een airco dus niet zomaar verplaatsen. Wel kan je eventueel kiezen voor een multisplit airco, waarbij je één buitenunit koppelt aan meerdere binnenunits. Zo kan je een binnenunit plaatsen in de woonkamer, maar ook één in de slaapkamer.

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Op zoek naar een airco, en benieuwd naar de prijzen voor het laten plaatsen van een airco toestel? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs actief in jouw regio. Je krijgt van elk van hen een gratis offerte op maat opgestuurd. Vergelijk de offertes aandachtig, en bespaar op je eindfactuur.


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning