×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Multisplit airco kopen? Vergelijk meerdere modellen & prijzen

Een split airco is een airco installatie die bestaat uit zowel een buitenunit als een binnenunit. Maar het is ook mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan één enkele buitenunit. In dat geval spreekt men van een multisplit airco.

Hoe wordt zo'n multisplit airco juist opgebouwd? Wat zijn de voordelen en nadelen ervan? En hoeveel bedraagt de gemiddelde prijs voor zo'n systeem?

In dit artikel:

Hoe wordt een multisplit airco opgebouwd?

Een multisplit airco bestaat meestal uit één enkele buitenunit en meerdere binnenunits. Al deze binnenunits zijn gekoppeld aan die ene buitenunit. Hoeveel binnenunits er gekoppeld kunnen worden aan de buitenunit, hangt af van het type buitenunit, en hoeveel leidingen er vertrekken vanuit deze buitenunit. Bij sommige modellen kunnen er 4 à 5 binnenunits worden gekoppeld, bij andere modellen gaat dit tot 8 à 9.

Hoe meer binnenunits aan een buitenunit worden gekoppeld, hoe lager het rendement van elke individuele binnenunit. In sommige gevallen kan dus overwogen worden om een tweede buitenunit te plaatsen, die dan gekoppeld kan worden aan de eerste buitenunit.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een multisplit airco?

Kiezen voor een multisplit airco houdt heel wat voordelen in. Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan dit systeem. Een overzicht.

Voordelen van een multisplit airco

multisplit airco © Shutterstock - De installatie van een buitenunit voor een multisplit airco

+ Door te kiezen voor een multi split airco kan je tegelijk meerdere ruimtes koelen (of verwarmen). Elke ruimte waar een binnenunit wordt geplaatst, kan gekoeld worden. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld in je woning tegelijk de woonkamer en de slaapkamer wil koelen. Multi split airco systemen worden ook vaak toegepast in kantoorgebouwen of magazijnen, waar dikwijls meerdere ruimtes tegelijk moeten worden gekoeld.

+ Kies je voor een degelijk airco systeem, dan heb je de mogelijkheid om elke binnenunit apart te bedienen. Niet elke ruimte heeft immers hetzelfde koelvermogen nodig. Zo kan je overdag de woonkamer koelen, terwijl je 's nachts de slaapkamer koelt. Alle binnenunits zijn bovendien te bedienen via een afstandsbediening of zelfs via een app.

+ Een multi split airco heeft dezelfde voordelen als een split airco. Dit betekent dat ook hier de lawaaierige componenten van de airco in de buitenunit verwerkt zitten. Dit betekent dat de binnenunits een stille werking hebben, en dat bewoners of werknemers binnen geen last hebben van geluidshinder.

+ Een ander voordeel van een split airco is het hogere koelvermogen. Aangezien geen afvoerslangen nodig zijn (zoals bij mobiele airco's), komt geen warme lucht van buiten naar binnen. Hierdoor stijgt de koelvermogen van het systeem.

+ Heb je toch nog te weinig koelvermogen, dan is een multi split airco ook makkelijk uit te breiden. Je kan nieuwe binnenunits koppelen aan het systeem indien de buitenunit dit toelaat. Indien niet, dan kan je er ook nog voor kiezen om een extra buitenunit te laten bijplaatsen. Hierdoor stijgt het koelvermogen van het hele aircosysteem.

+ Sommige multi split airco systemen laten ook toe om te verwarmen. Wel is het niet mogelijk om tegelijk te koelen en te verwarmen. Ofwel koelen alle binnenunits, ofwel verwarmen alle binnenunits.

+ Binnenunits kunnen stijlvol weggewerkt worden in de wand of in het plafond. Hierdoor is enkel nog een rooster te zien, waarlangs de koele lucht naar binnen geblazen worden. Uiteraard kan je ook nog kiezen voor een opbouwmodel, wat een meer haalbare oplossing is in bestaande gebouwen.

Nadelen van een multisplit airco

Hoewel een multi split airco vele voordelen heeft, is het wel heel complex om te installeren, zeker in vergelijking met een gewone split airco. Er moeten immers meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één enkele buitenunits, en er moeten dus vele kabels en leidingen gelegd worden.

Omwille van de vele binnenunits is een multi split airco ook duurder dan andere types airco. Meer over de prijs later in dit artikel.

Een multi split airco is niet altijd eenvoudig te installeren in een bestaand gebouw. Ook bij nieuwe gebouwen moet je vooraf goed inplannen hoe je het aircosysteem zal installeren. Je moet tijdens de bouwfase al rekening houden met het plaatsen van leidingen en kanalen.

multisplit airco © Shutterstock - Met een multisplit airco kan je binnenunits in meerdere ruimtes laten installeren

Welke mogelijkheden heb je met een multisplit airco?

Met een meer geavanceerde multi split airco heb je heel wat interessante mogelijkheden om voor een optimaal binnenklimaat te zorgen. Dit zijn er maar enkele.

Verwarmen

We hebben het al even aangehaald bij de voordelen. Sommige airco systemen zijn ook in staat om tijdens de koelere maanden van het jaar te verwarmen. Het gaat dan niet zozeer om een airco, maar wel om een lucht lucht warmtepomp.

Belangrijk om weten is wel dat het systeem niet tegelijk kan koelen en verwarmen. Alle binnenunits zijn immers gekoppeld aan één enkele buitenunit, en deze buitenunit kan slechts 1 enkele handeling doen op hetzelfde moment.

Ontvochtigen

Sommige multi split airco's zijn ook in staat om de lucht te ontvochtigen. Dat kan handig zijn wanneer je binnenshuis kampt met een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad.

Plaatsing binnenunits

Voor het plaatsen van de binnenunits heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je ten eerste al kiezen voor een opbouwmodel of een inbouwmodel, waarbij die laatste mooi wordt ingewerkt in de muur, de vloer of het plafond.

Voorts heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vloermodel, en wandmodel of een plafondmodel. Vloermodellen worden laag bij de grond gemonteerd, en staan soms in de weg van meubels. Wandmodellen worden vaak aan de muur net onder het plafond geïnstalleerd, omdat installatie bovenaan de kamer vaak efficiënter is. Bij plafondmodellen gaat het vaak om inbouwmodellen, die netjes in het plafond zijn weggewerkt.

Vermogen

Tot slot heb je ook nog verschillende mogelijkheden naar vermogen toe. Een multi split airco bestaat uit meerdere binnenunits, maar deze hoeven niet allemaal hetzelfde vermogen te hebben. Zo kan je voor een woonkamer voor een lager koelvermogen kiezen, terwijl je voor de slaapkamer net onder het dak voor een hoger koelvermogen kiest.

multisplit airco © Shutterstock - Met een multisplit airco plaats je binnenunits in meerdere ruimtes, zoals bv. de woonkamer én de slaapkamer

Wat is de prijs van een multisplit airco?

Een multi split airco bestaat uit vele verschillende units. De hoeveelheid units die worden gekoppeld aan het hele systeem zal een grote invloed uitoefenen op de totale prijs van je airco.

Ook andere factoren spelen een rol. Zo speelt ook het koelvermogen van je systeem een rol. Systemen met een hoger koelvermogen zijn uiteraard duurder.

Voor een duo split airco start de prijs vanaf 2.500 euro, met een kost van zo'n 800 à 1.000 euro per bijkomende unit.

Daarnaast moet je ook rekening houden met verschillende opties, zoals de mogelijkheid om te verwarmen of te ontvochtigen. Hoe meer opties, hoe hoger de totaalprijs zal oplopen.

Ga je voor een duo split airco (twee binnenunits, één buitenunit), dan mag je rekenen op een prijs vanaf 2.500 euro. Per binnenunit die erbij komt, mag je nog eens rekenen op een bijkomende kost van zo'n 800 à 1.000 euro.

Profiteer van een verlaagd BTW-tarief van 6%

De prijs voor een multi split airco kan dus oplopen naarmate je systeem groter wordt. Maar indien je voldoet aan de juiste voorwaarden, kan je in aanmerking komen voor een verlaagd BTW-tarief van 6%. Wil je kunnen genieten van zo'n verlaagd BTW-tarief, dan moet je installatie in ieder geval geplaatst worden door een erkend aannemer. Bovendien moet je woning voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je woning gelegen zijn in het Vlaams Gewest, en minstens 10 jaar oud zijn.

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Op zoek naar een geschikte installateur voor het plaatsen van een airco? Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs actief in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en bespaar tot wel 35% op je eindfactuur.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen!


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning