×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Luchtkoeler kopen, of toch een airco? Wat zijn de verschillen?

Wie eraan denkt om z'n woning te verkoelen in de zomer, die denkt natuurlijk in de eerste plaats aan een airco. Maar misschien heb je ook wel eens gehoord van een luchtkoeler, en heb je je wel eens afgevraagd of dit een volwaardig alternatief is voor een airco.

In dit artikel gaan we dieper in op luchtkoelers. We leggen uit hoe ze juist werken, wat de voordelen en nadelen zijn van een luchtkoeler, en hoeveel ze kosten. Eindigen doen we met de belangrijkste vraag: zijn ze een volwaardig alternatief voor een mobiele airco of vaste airco?

Laten we beginnen met te ontdekken wat een luchtkoeler juist is, en hoe ze juist werken.

In dit artikel:

Wat is een luchtkoeler? En hoe werkt het?

Net zoals een airco is een luchtkoeler, of ook wel aircooler genoemd, een toestel dat voor verkoeling kan zorgen. Een luchtkoeler is doorgaans een klein en verplaatsbaar toestel, waardoor je het makkelijk kan plaatsen waar je maar wil.

Hoewel een luchtkoeler en een airco dezelfde functie hebben, werken ze wel op een totaal andere manier. Een luchtkoeler zal voor verkoeling zorgen door warme en droge lucht aan te zuigen, en deze aangevoerde lucht langs een natte filter te sturen. De warme en droge lucht wordt nu fris en vochtig, en terug in de kamer geblazen. Deze koude en vochtige lucht zorgt voor verkoeling.

Je kan dit principe min of meer vergelijken met een ventilator die lucht in een natte handdoek blaast. Wie achter die handdoek staat, die heeft vast al gemerkt dat die voor een zeer frisse wind zorgt. Het idee achter dit principe is dat de lucht of wind de koele waterdamp van de natte handdoek tot zich zal nemen. Hierdoor zal de wind koeler aanvoelen nadat het de natte handdoek is gepasseerd.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een luchtkoeler?

Nu we weten hoe een luchtkoeler werkt, kunnen we eens kijken wat nu juist de voordelen en de nadelen zijn van deze toestellen. Waarom zou je ze moeten kopen, en waarom niet?

Laten we beginnen met de voordelen van luchtkoelers.

Voordelen van een luchtkoeler

+ Een luchtkoeler zal warme en droge lucht van binnenin de woning aanzuigen, en koud en vochtig terug in de kamer blazen. Een luchtkoeler is dus ook een soort van luchtbevochtiger, en helpt om de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte op peil te houden.

+ In tegenstelling tot een airco verbruikt een luchtkoeler relatief weinig stroom.

+ Een luchtkoeler heeft ook vrij weinig onderhoud nodig. Enkel moet af en toe de filter vervangen worden.

+ Luchtkoelers zijn over het algemeen kleine en lichte toestellen. Je kan ze dus makkelijk zetten op plaatsen waar je de verse koele lucht het meeste nodig hebt. De iets grotere modellen zijn bovendien dikwijls voorzien van wieltjes.

+ Een luchtkoeler is ook veel goedkoper dan een (mobiele) airco. De goedkoopste modellen starten al vanaf 30€, terwijl mobiele airco's starten vanaf zo'n 250€.

Nadelen van een luchtkoeler

Een luchtkoeler zal voor een lichte verfrissing kunnen zorgen, maar ook niet meer dan dat. Daar waar je met een airco de temperatuur makkelijk tot 10° celsius kouder krijgt, zal de temperatuurdaling met een luchtkoeler hooguit zo'n 3° celsius bedragen.

Met een luchtkoeler kan je de temperatuur ook niet instellen, zoals bij een airco.

Een luchtkoeler zal enkel goed tot zijn recht komen bij warme en droge lucht in huis. Bij vochtige lucht in huis zal de aircooler nauwelijks een verschil kunnen maken.

Hoeveel kost een luchtkoeler?

We zagen al bij de voordelen van een luchtkoeler, dat deze toestellen relatief goedkoop zijn. Zeker in vergelijking met een (mobiele) airco. Voor een basismodel betaal je een prijs van ongeveer 30€. Dit is goedkoop, zeker als je weet dat je pas een mobiele airco hebt vanaf 200€.

Uiteraard zijn er ook bij luchtkoelers meer exclusieve modellen met bijkomende opties, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde hygrostaat. Voor de duurste modellen betaal je al gauw een prijs van ongeveer 250€. Je kan je dus afvragen of je voor die prijs niet beter een mobiele airco koopt, aangezien deze toestellen de temperatuur sterker kunnen doen dalen.

Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire modellen met hun prijs.Een luchtkoeler? Of toch maar een airco?

Nu rijst natuurlijk de vraag: "Is het beter om een luchtkoeler te kopen, of toch maar voor een airco te kiezen?"

Het is uiteraard een terechte vraag, want er is natuurlijk wel een groot prijsverschil tussen beide toestellen. Kies je een degelijke luchtkoeler, dan betaal je pakweg 100€, terwijl een degelijke mobiele airco al snel richting 500€ gaat. Een verschil van maar liefst 400€. Is het de moeite om die 400€ extra te betalen voor een airco?

Wil je echt grote oppervlakten verkoelen op een constante en doorgedreven manier? Dan ga je best voor een airco!

Het is belangrijk te beseffen dat een luchtkoeler geen volwaardig alternatief is voor een airco. Zeker de grotere aircotoestellen kunnen grote oppervlakten in je woning koelen. En met koelen bedoelen we dan echt enkele graden kouder maken. Hiertoe is een luchtkoeler niet in staat. Een luchtkoeler is enkel bedoeld voor een kleine ruimte, en kan de temperatuur maximum 3° lager brengen. Niet echt geschikt voor de hete zomerdagen dus.

Een luchtkoeler is dus enkel bedoeld om de lucht iets koeler en vochtiger te maken in een kleine ruimte. Een luchtkoeler is bijvoorbeeld geschikt om aan je bureau te zetten, zodat je je op warme zomerdagen toch iets beter kan concentreren. Ook in een kleine slaapkamer kan een luchtkoeler voor de nodige koelte zorgen.

Maar wil je echt grote oppervlakten verkoelen op een constante en doorgedreven manier? Dan ga je best voor een airco!

Hieronder nog eens de verschillen opgelijst tussen een luchtkoeler en een airco.

LuchtkoelerAirco
Maximale temperatuurdaling10°
Temperatuur instellenNiet mogelijkMogelijk
Afvoer warme luchtNeeJa
EnergieverbruikLaagHoog
Werking bij hoge luchtvochtigheidSlechtGoed

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Ga je toch voor een airco, en ben je benieuwd hoeveel je zou moeten betalen voor het installeren van je toestel? Wees verstandig, en vraag meerdere offertes tegelijk aan, zodat je prijzen kan vergelijken. Hierdoor ben je zeker dat je de beste prijs betaalt.

Door offertes te vergelijken, bespaar je tot wel 35%.

Geen nood indien je geen offerte ontvangt. Alle offertes zijn gratis en zonder aankoopverplichting!


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning