×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

De gemiddelde prijs van airco systemen: een overzicht

Wie op zoek is naar een airco, die maakt vaak z'n keuze op basis van vele verschillende factoren. Maar één van de meest doorslaggevende factoren is ongetwijfeld de prijs. Niet alleen zal de prijs bepalen of je überhaupt een airco koopt, maar ook welk model je kiest, en welke opties dit model moet hebben.

Welke modellen van airco's zijn er allemaal te verkrijgen, en wat is de gemiddelde prijs voor elk model? Op basis van welke factoren wordt de prijs van een airco bepaald?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Prijs voor verschillende soorten airco

Als consument heb je de keuze uit verschillende soorten airco's. Elk van deze airco's bevindt zich in een andere prijsklasse, ook al omdat ze andere opties en andere voordelen hebben.

Laten we dus elk type airco eens overlopen, en ontdekken aan welke prijs je je mag verwachten bij elk type.

Type aircoPrijs (inclusief montage)
Vaste airco (monoblock)1.200€ à 3.000€
Vaste airco (split)1.500€ à 3.000€
Per bijkomende binnenunit800€ à 1.000€ extra
Mobiele aircoVanaf 200€

Vaste airco (monoblock)

vaste monoblock airco © Shutterstock - Een vaste monoblock airco, opbouw wandmodel

Allereerst kan er een onderscheid gemaakt worden tussen een vaste airco en een mobiele airco. Bij de vaste airco heb je ook nog eens een onderscheid tussen de monoblock en de split airco. Een monoblock airco hangt vast aan de muur of het plafond, en is niet voorzien van een buitenunit. Dit biedt talrijke voordelen, omdat je zo geen ruimte hoeft te voorzien voor die buitenunit. Dit betekent dat de installatie van dit type toestel veel vlotter gaat.

Het nadeel van dit type airco, is dat de lawaaierige onderdelen in de binnenunit zitten. Hierdoor is een monoblock iets luidruchtiger dan een split airco.

Het feit dat de installatie van een monoblock airco iets makkelijker verloopt, betekent ook dat dit type airco iets goedkoper is dan een split airco. Prijzen voor een monoblock airco variëren tussen de 1.200€ en de 3.000€ (inclusief montage).

Bekijk ons artikel over monoblock airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Vaste airco (split)

vaste split airco © Shutterstock - De buitenunit van een split airco

Wat de vaste airco's betreft, kan je naast een monoblock airco ook nog kiezen voor een split airco. Ook in dit geval zal de binnenunit vast aan de muur of aan het plafond worden bevestigd. Het verschil met de monoblock airco is dat de split airco wel een buitenunit heeft. De buitenunit heeft als voordeel dat de lawaaierige componenten van de airco zich in de buitenunit bevinden, en dat de binnenunit dus veel stiller is.

Het nadeel van een split airco is dat de montage iets complexer is. Hierdoor is ook de prijs voor een split airco iets hoger dan die voor een monoblock airco. De prijzen voor een split airco variëren tussen de 1.500€ en de 3.000€ (inclusief montage).

Je kan makkelijk meerdere binnenunits koppelen aan één enkele buitenunits. Wanneer je meerdere binnenunits plaatst, zal de prijs uiteraard ook hoger liggen. Per bijkomende binnenunit moet je rekenen op een meerprijs van zo'n 800€ à 1.000€.

Bekijk ons artikel over split airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Mobiele airco

mobiele airco © Shutterstock - Een mobiele airco met afvoerslang

Als alternatief voor een vaste airco kan je ook kiezen voor een mobiele airco. Het voordeel van dit type aircotoestellen is uiteraard dat ze veel flexibeler zijn, in die zin dat ze veel lichter zijn, van wieltjes voorzien zijn, en dus makkelijker te verplaatsen zijn.

Mobiele airco's zijn in de praktijk altijd monoblock airco's. Ze bestaan uit slechts 1 enkele unit, en zijn voorzien van een afvoerslang die de warme lucht naar buiten blaast. De afvoerslang moet je dus uit het raam of uit een deuropening plaatsen. Het nadeel is wel dat er langs deze weg terug warme lucht naar binnen komt.

Mobiele airco's zijn vaak kleiner, en hebben ook een kleinere capaciteit. Ze hebben niet zo'n groot koelvermogen als de vaste airco's, ook al omdat je een raam of deur moet openhouden voor de afvoerslang.

Omwille van hun lagere koelvermogen, maar ook omwille van het feit dat je ze niet moet monteren, zijn mobiele airco's ook veel goedkoper dan vaste airco's. Een mobiele airco kan je al kopen vanaf 200€. Wil je graag een mobiele airco die krachtiger is en meer opties heeft, dan kunnen de prijzen oplopen tot zo'n 900€.

Bekijk ons artikel over mobiele airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Wat bepaalt de prijs van een aircotoestel?

Je ziet dus soms grote verschillen in prijs tussen de verschillende aircotoestellen. Waar komen deze verschillen vandaan? Welke factoren bepalen de prijs van een aircotoestel? Een overzicht!

Aantal binnenunits

Bij een split airco wordt een binnenunit gekoppeld aan een buitenunit. Aan elke buitenunit kunnen echter meerdere binnenunits gekoppeld worden, voor het geval je in meerdere ruimtes een vaste binnenunit wil plaatsen. Per binnenunit moet je uiteraard op een meerprijs rekenen. Reken op een extra kost van zo'n 800 à 1.000€ per bijkomende binnenunit.

Eigenschappen

De kenmerken van het toestel zullen ook een bepalende factor zijn voor de prijs. Het vermogen van het toestel is hier bijvoorbeeld maar één van. Het vermogen bepaalt in hoeverre een airco een bepaalde ruimte kan koelen. Airco's met een groter vermogen zijn in staat om grotere ruimtes te koelen. Deze zijn logischerwijze iets duurder.

Ook andere kenmerken bepalen de prijs. Denk maar aan het geluidsniveau of het energielabel. Wil je een stiller of een zuiniger toestel, dan zal deze meer kosten.

Montage

Ook de manier waarop de airco gemonteerd moet worden, zal een invloed uitoefenen op de prijs. Een vaste airco is duurder dan een mobiele airco, omdat de vaste airco netjes gemonteerd moet worden door een installateur.

Bij vaste aircotoestellen heb je bovendien nog de keuze tussen een opbouwmodel en een inbouwmodel. Bij dit laatste type wordt de binnenunit netjes in de muur of in het plafond gemonteerd en mooi afgewerkt met een rooster, waardoor de airco nauwelijks te zien is. De complexere montage van dit type airco's zorgt uiteraard voor een hogere prijs.

inbouw airco © Shutterstock - Een inbouw airco in de slaapkamer

BTW

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6% ipv 21%. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je je airco laat installeren door een erkende installateur, en wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

Het lagere BTW-tarief van 6% lijkt weinig, maar kan toch een groot verschil maken op de uiteindelijke factuur.

Opties

Een airco dient uiteraard in de eerste plaats om te koelen. Maar bij de betere aircotoestellen kan je tegenwoordig kiezen voor bijkomende opties. Zo hebben vele aircotoestellen ook de mogelijkheid om te verwarmen in de winter. Ook heb je bij sommige airco's de mogelijkheid om de luchtvochtigheid te regelen.

Andere airco's spelen dan weer in op het gebruiksgemak, door bijvoorbeeld een bediening via afstandsbediening te voorzien.

Een airco met veel opties is natuurlijk leuk, maar de opties verhogen natuurlijk ook de prijs. Stel je dus op voorhand goed de vraag of je al deze opties nodig hebt.

Merk / Installateur

Net zoals bij vele andere productcategorieën heb je ook bij aircotoestellen merken van lagere kwaliteit en van hogere kwaliteit. Ook dit zal een invloed uitoefenen op de prijs van het toestel.

Tot slot speelt ook de keuze voor een bepaalde installateur een rol. Niet elke installateur hanteert immers dezelfde prijzen. Net daarom is het belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende installateurs, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

De prijs voor de montage van een aircotoestel kan sterk verschillen van installateur tot installateur. Om je niet te laten ringeloren is het verstandig om prijzen van meerdere installateurs op te vragen en te vergelijken. Dat kan via ons offerteformulier. Je ontvangt offertes van meerdere installateurs en je kan hun prijzen vergelijken. Je kan zo tot wel 35% besparen op je factuur.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning