×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airco-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Mobiele airco kopen? Vergelijk verschillende modellen & prijzen

Op een warme zomerdag is een airco in huis vaak geen overbodige luxe. Een airco verhoogt het comfort in huis, en verbetert ook je nachtrust.

Wie op zoek is naar een aircotoestel, die heeft grofweg de keuze tussen een mobiele airco en een vaste airco. Mobiele airco’s hebben als voordeel dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn, en dat je ze dus kan plaatsen waar je zelf wil.

Wat zijn de andere voordelen en nadelen van mobiele airco’s? Welke soorten mobiele airco’s zijn er? En hoeveel kosten ze?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Wat zijn de voordelen en nadelen van een mobiele airco?

Een mobiele airco biedt heel wat interessante voordelen ten opzichte van een vaste airco. Maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden.

Dit is een oplijsting van de voornaamste voordelen en nadelen van een mobiele airco.

Voordelen van een mobiele airco

+ De grootste voordeel van een mobiele airco is uiteraard de flexibiliteit. Je kan een mobiele airco overdag in de woonkamer zetten, en ’s avonds naar de slaapkamer verplaatsen. Je kan dus meerdere ruimtes koelen, weliswaar niet op hetzelfde moment.

+ De installatie van een mobiele airco verloopt heel eenvoudig. Vaak hoef je het toestel gewoon aan te sluiten op het stopcontact en de afvoerslang buiten te hangen. Je hebt dus helemaal geen vakman nodig om je toestel te installeren. Dit bespaart je een pak installatiekosten.

+ Een mobiele airco is ook makkelijk te onderhouden. Je hoeft eigenlijk enkel de filter af en toe eens te reinigen, uiteraard enkel in de periodes dat het toestel vaak gebruikt wordt.

+ Tot slot zijn mobiele airco’s ook veel goedkoper dan vaste aircotoestellen. Een mobiele airco kopen doe je al vanaf zo’n 200€. Meer over de prijs van mobiele airco toestellen vind je later in dit artikel.

Nadelen van een mobiele airco

mobiele airco © Shutterstock - Een mobiele airco, met de afvoerslang uit het raam

Mobiele aircotoestellen hebben vaak slechts een beperkt koelvermogen. Deze toestellen zijn doorgaans niet krachtig genoeg om grote ruimtes te koelen. Enkel in kleinere ruimtes zal je echt een verschil merken qua temperatuur.

Het energieverbruik van mobiele airco’s ligt vrij hoog, en de efficiëntie ervan ligt laag. Dat komt omdat mobiele airco’s een afvoerslang hebben die in de deuropening of uit het raam gehangen moeten worden. Omdat de deur of het raam open moet staan, komt warme lucht van buiten terug naar binnen, wat uiteraard niet efficiënt is.

Een mobiele airco is vaak een monoblock toestel. Dit wil zeggen dat het toestel slechts uit 1 enkele unit bestaat. In deze unit zit ook meteen de compressor, en dit is het meest lawaaierige onderdeel van een airco. Mobiele aircotoestellen zijn dus vaak ook lawaaierige toestellen. Al presteren moderne airco’s op dit vlak vaak al iets beter.

Omdat alle componenten van de airco in één enkele unit zitten, zijn mobiele airco’s vaak ook grote en logge toestellen, die wel eens in de weg kunnen staan.

Mogelijke uitvoeringen: monoblock of split

Wil je een mobiele airco kopen, dan heb je de keuze uit een monoblock airco of een mobiele split airco.

Monoblock airco

Een monoblock airco is een toestel dat uit slechts één enkele unit bestaat. In deze unit zitten dan alle componenten van de airco, waaronder ook de compressor.

Voorts is het aircotoestel voorzien van een afvoerslang, waarlangs warme lucht wordt afgevoerd. Deze afvoerslang wordt best in de deuropening of in het raam gehangen, zodat de warme lucht rechtstreeks naar buiten geblazen wordt. Zoals we al konden zien bij de nadelen, is dit geen efficiënte oplossing, aangezien warme lucht van buiten dan terug naar binnen kan waaien.

Mobiele split airco

De meeste mobiele airco’s zijn monoblock airco’s. Het alternatief voor een monoblock airco is de mobiele split airco. Hierbij bestaat de airco uit twee units, een binnenunit en een buitenunit. In de buitenunit zitten dan de meest lawaaierige componenten, zoals de compressor. Dit betekent dat de binnenunit van split airco’s vaak veel minder lawaaierig zijn dan monoblock airco’s.

Een ander voordeel van mobiele split airco’s is dat beide units worden verbonden met een veel dunnere kabel dan de afvoerslang bij monoblock airco’s. Hierdoor moet de deuropening niet zo ver openstaan, en komt er ook veel minder warme buitenlucht terug binnen. Ook het koelvermogen van split airco’s is hierdoor veel groter.

Het nadeel van split airco’s is dat de installatie vaak complexer is. Ook zijn ze vaak iets duurder dan monoblock airco’s.

Mobiele airco zonder afvoerslang

De afvoerbuis van mobiele airco’s is voor veel mensen een doorn in het oog. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar een mobiele airco zonder afvoerslang.

Helaas is een mobiele airco zonder afvoerslang niet te verkrijgen op de markt. Een alternatief is eventueel een aircooler, een apparaat zonder afvoerslang. Een aircooler kan ook de lucht verkoelen, maar niet in de mate van een mobiele airco.

Wat is de prijs voor een mobiele airco?

Eén van de voordelen van een mobiele airco, is dat dit soort toestellen vaak goedkoper zijn dan vaste airco’s. De meest eenvoudige modellen beginnen aan een prijs vanaf 200€.

Maar door extra opties toe te voegen aan je airco, kan de prijs al snel oplopen. Mogelijke opties zijn bijvoorbeeld bediening vanop afstand, een hoger koelvermogen, een mooier design en een beperkt geluidsniveau.

Voor mobiele airco’s in de meest luxueuze uitvoering kunnen de prijzen oplopen tot 1.000€ en meer.

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Ben je op zoek naar een airco, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen? Door offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook het advies inwinnen van meerdere specialisten.

Vul onderstaand offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs actief in jouw regio. Zij sturen je elk een gratis offerte op maat door.

Vergelijk de offertes aandachtig, want je kan er flink mee besparen. En heb je geen goede offerte ontvangen, dan hoef je niet te panikeren. Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning